Critical Alignment (CA) / Oefeningen voor de rug.


De basisinzichten voor deze methode komen van yogadocent Gert van Leeuwen. (zie ook www.critical alignment.nl). Het bestuderen van zijn boek en het volgen van de docentenbijscholing heeft mij veel opgeleverd. Kenmerkend voor zijn werkwijze is het werken aan de alignment van het lichaam. Goede alignment wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Je gaat zelf vastzittende lichaamsstructuren doorbreken vanuit het perspectief van beweging.

Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen wel uit eigen ervaring kent: bovenrug wordt krom, schouders stijf, onderrug wordt gespannen en gevoelig voor overbelasting enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van beweging beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

Wat kun je verwachten:
Het is een soort yogales. Hierin staat het lichaamsgevoel centraal. Heel anders dan in de nordic walking training zijn de oefeningen binnen, veelal op een matje en een zeer groot verschil: rustig. Je bent in feite alleen met jezelf bezig. Het gaat erom dat je leert voelen waar spierspanning zit en dat je die ook leert loslaten. De druk van je eigen lichaamsgewicht, samen met een stripje en een rolletje zal je daarbij helpen.